رابطه ضربان قلب جنین با سقط
میدانید که اندازه گیری ضربان قلب جنین در ماههای اولیه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا در صورتی پایین بودن میزان آن از حالت نرمال، پزشک به این نتیجه میرسد که جنین سقط شده و یا در حال سقط شدن است به همین خاطر در این جا میخواهیم به بررسی ضربان قلب جنین و رابطه آن با سقط بپردازیم تا بفهمیم که چه رابطه ای میان این دو وجود دارد و چه هنگام از ضربان قلب میتوان به سقط جنین پی برد پس برای به دست آوردن این اطلاعات تا انتها با ما همراه باشید.
کندبودن ضربان قلب جنین ( برادیکاری )
برادیکاری به موقعیتی گفته میشود که در هنگام سونوگرافی ضربان قلب جنین بسیار کند تر از حد نرمال آن باشد و این وضعیت به نوعی نشان دهنده احتمال سقط شدن جنین در آینده خواهد بود البته این مشکل میتواند ناشی از محاسبه نمودن اشتباه تاریخ بارداری توسط مادر و یا عوامل مختلف دیگر باشد که در این صورت پزشک دو یا سه نوبت سونوگرافی دیگر برای مادر انجام خواهد داد تا نسبت به دلیل کاهش ضربان اطمینان حاصل کند.
به طور کل می شود گفت جنین در هفته ششم میبایست ضربان قلبی معادله شش ضربه در هر دقیقه داشته باشد که این میزان با گذر زمان و افزایش سن جنبن بالاتر خواهد رفت به طوری که در هفته نهم ممکن است به ۱۸۰ ضربه در هر دقیقه نیز برسد البته بعد از این زمان میزان ضربان قلب روند کاهشی خواهد داشت به همین علت اگر در هنگام سونوگرافی های متعدد شاهد تغییرات ضربان قلب در جنین بودید، آرامش خود را حفظ کنید و نگران نباشید زیرا این روند کاهشی و افزایش ضربان در جنین طبیعی و نرمال به حساب می آید.
البته باید توجه داشته باشید که میزان ضربان قلب از یک حدی پایین تر نیاید برای مثال در هفته پنجم به بعد جنین باید حداقل دارای سه ضربه در دقیقه باشد همچنین در طول هفته ششم تعداد ضربان بیشتر شده و به حدود ۱۰۰ ضربه در دقیقه نیز خواهد رسید که در هفته هفتم به طور میانگین تا ۱۲۰ ضربه در دقیقه نیز خواهد بود.
متاسفانه اگر در هفته هفتم بارداری ضربان قلب جنین از ۱۰۰ و ۱۲۰ ضربه در دقیقه پایین تر باشد پزشکان درصد سقط جنین را بالا میدانند زیرا کند بودن ضربان قلب جنین در ماههای اول امری طبیعی است اما اگر از هفته هفتم به بعد باز هم این کندی مشاهده شود نشان دهنده یکی از عوامل سقط جنین خواهد بود.
در طی تحقیقات و آزمایشات انجام شده در ژورنال آمریکایی ضربان قلب جنین و رابطه آن با سقط به طور روشن مورد بررسی قرار گرفته است با توجه به نتیجه این مطالعات پزشکان توانایی تعیین نمودن جنینهای در معرض سقط را با توجه به تعداد ضربان آنها خواهند داشت.
ناهنجاریهای ژنتیکی و سقط جنین
یکی از مهمترین دلایلی که در سه ماهه اول بارداری موجب سقط جنین خواهد شد اختلالات مربوط به ناهنجاریهای ژنتیکی است که این مورد باید حتما توسط پزشکان مورد بررسی قرار بگیرد بنابراین اگر در هنگام سونوگرافی پزشک به شما اعلام کرد که ضربان قلب جنین از حد نرمال پایین تر است، توصیه میشود که خونسردی خود را تا هفتههای بعد و انجام سونوگرافیهای مجدد حفظ کنید زیرا استرس و نگرانی میتواند مشکلات بسیار بیشتر و خطرناک تری را برای جنین به وجود آورد، خوشبختانه در موارد زیادی دیده شده که در هنگام سونوگرافی مجدد ضربان قلب جنین به حالت عادی و نرمال خود بازگشته است اما اگر این ضربان به حالت نرمال بازنگردد و علاوه بر آن پایین تر نیز بیاید اصلا نشانه خوبی نیست زیرا در این صورت جنین در حال سقط شدن است.
اگر در دو یا چند هفته متوالی شاهد ضربان بسیار پایین در جنین بودید، این موضوع میتواند ناشی از وجود اختلالات کروموزومی در جنین باشد و اگر بارداری ادامه پیدا کند مادر با مشکلات زیادی رو به رو خواهد شد و همچنین نیازمند مراقبت های ویژه نیز میگردد اما در بیشتر مواقع با مشاهده ضربان پایین در هفتههای متوالی بارداری متوقف خواهد شد.
با توجه به مطالب گفته شده تا حدودی به ضربان قلب جنین و رابطه آن با سقط پی بردیم و به این نتیجه رسیدیم که ضربان قلب میتواند یکی از عوامل مهم در سقط جنین باشد.
موارد استفاده از سونوگرافی و میزان دقت آن
میدانید که از همان ماههای اولیه بارداری برای بررسی ضربان قلب جنین و رابطه آن با سقط از سونوگرافی استفاده میشود که ما در این قسمت به یکسری از موارد مهم کاربرد آن اشاره خواهیم نمود.
موارد استفاده از سونوگرافی در دوران بارداری عبارت اند از:
- ارزیابی و بررسی خصوصیات کروموزومی موجود در جنین.
- ارزیابی و بررسی وضعیت آناتومی جنین و سلامت آن.
- اندازه گیری طول دهانه رحم و بررسی احتمال سقط جنین.
- به دست آوردن تاریخ دقیق زایمان به وسیله ارزیابی نمودن سن دقیق جنین.
فاکتورهای مهم در سونوگرافی جنین
برای آن که پزشک بتواند به بهترین نحو شرایط سلامت جنین را در شکم مادر به وسیله سونوگرافی بررسی کند میبایست همواره به چند فاکتور مهم و تاثیر گذار دقت و توجه کافی داشته باشد این فاکتور ها عبارت اند از:
- اندازه دور سر جنین
- اندازه دور شکم
- اندازه طول استخوان ران
- اندازه قطر جمجمه
- اندازه قطر سر جنین
حال با دانستن فاکتورهای مهم میتوان در حدود هفته 13 الی 18 بارداری به کمک سونوگرافی، میزان سن دقیق جنین را به راحتی به دست آورد و ضربان قلب او را با سنی که دارد ارزیابی نمود زیرا در هر سن خاص جنین باید ضربان قلب مشخصی را داشته باشد و پزشک با در نظر گرفتن بررسیهای انجام شده به آسانی درصد احتمال سقط آن را تشخیص خواهد داد.
نکات مهم رابطه ضربان قلب جنین با سقط
سونوگرافی یک روش بسیار دقیق برای اندازه گیری ضربان قلب جنین به حساب میآید اما ممکن است در 3 ماه اول بارداری با استفاده از این روش میزان دقیق ضربان قلب به دست نیاید که در این صورت پیشنهاد میشود از آزمایشات دیگر مانند اندازه گیری نمودن سطح بتا در مادر کمک گرفته شود.
مادران باردار باید توجه داشته باشند که به صورت مداوم ضربان قلب جنین چک شود زیرا همانطور که گفته شد ضربان قلب جنین و رابطه آن با سقط مستقیم است، در هفتههای پایانی بارداری اگر جنین حرکت نداشت باید سریعا برای ارزیابی ضربان به پزشک مراجعه شود زیرا تکان نخوردن در این دوران یکی از علائم سقط به شمار میآید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.