روماتیسم قلبی در دوران بارداری
در این مطلب درباره بیماری رماتیسم قلبی در دوران بارداری صحبت میکنیم. رماتیسم چیست , منظور از رماتیسم چیست , افراد در معرض خطر بیماری , علائم , پیشگیری و درمان رماتیسم قلبی از دیگر مواردی هستند که در ادامه به آنها میپردازیم.
پیش از حاملگی لازم است تا بیماران رماتیسم قلبی با مراجعه به پزشک میزان پیشرفتگی بیماری خود را مشخص کنند. با برنامه ریزی صحیح پیش از دوران حاملگی و با انجام مراقبت های لازم میتوان به مادر و جنین کمک کرد.
رماتیسم چیست؟
روماتیسم نوعی التهاب کنترل نشده است که به بخش هایی از بدن از جمله مفاصل، کلیه ها، چشم، ریه یا مغز، صدمه می زند. این التهاب در ابتدا باعث بروز درد، تورم و یا خشک شدن مفاصل می شود اما ممکن است اندام های دیگر بدن نیز دچار این بیماری شوند.
روماتیسم التهابی، اصطلاحیست که برای پوشش دادن ده ها اختلال، استفاده می شود. این شرایط مربوط به التهاب مفاصل، ماهیچه ها و بافت هایی است که از اعضای بدن و سایر قسمت های داخلی بدن شما، مخافظت میکنند یا متصل هستند. بسیاری از اختلالات روماتیسمی، اختلالاتی خود ایمنی هستند.
اختلالات یا همان بیماری های خود ایمنی مربوط به زمانی است که سیستم ایمنی بدن هنگامی به اشتباه حمله به بدن را شروع می کند، نوعی بیماری در بدن رخ می دهد که به بیماری خودایمنی معروف است. در بیماری خود ایمنی گلبول های سرخ، غده تیروئید، عضلات و مفاصل، عروق خونی، و پوست از اندام ها و بافت هایی که بیش از سایر قسمت های بدن درگیر می شود. از جمله بیماریهای خودایمنی شناختهتر میتوان به لوپوس، آرتریت روماتوئید (رماتیسم مفصلی) و اسکلروز متعدد (اماس) اشاره کرد.
- بیماری های قلبی عروقی
- کم خونی
- عفونت مفصلی یا عفونت در دیگر نقاط بدن
- پوکی استخوان
- سندروم کانال کارپ
- پارگی تاندون های پشت مچ دست
- جابجایی و دررفتگی مهره های بالایی گردن (منجر به فشار به نخاع و بروز علائم عصبی)
تب روماتیسمی چیست؟
تب روماتیسمی یک بیماری التهابی است که پس از عفونت باکتریایی ایجاد میشود. این عفونت بر اثر گروهی از باکتریها به نام استرپتوکوک ایجاد میشود. تب روماتیسمی زمانی ایجاد میشود که این عفونت به درمان آنتی بیوتیکی جواب ندهد. بیماری تب روماتیسمی میتواند بر قلب، مفاصل پوست و مغز اثر بگذارد.
علائم تب روماتیسمی
از جمله مهترین علائم تب رماتیسمی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- تحریک پوستی
- کم شدن بدون دلیل ورن بدن
- ورم مفاصل، حساسیت به لمس
- قرمز شدن بسیاری از مفاصل بدن
- دل درد
- خستگی مفرط
بيماری روماتیسم قلبي مزمن مانند تب روماتيسمی حاد در کشورهایی در حال توسعه شایع تر از کشورهای توسعه یافته است.
رماتیسم قلبی
تب رماتیسم یا رماتیسم قلبی در کشورهای در حال توسعه کودکان 5 تا 15 سال را مورد هدف قرار میدهد. این آمار در کشورهای پیشرفته مانند آمریکا بسیار کم می باشد. البته در سنین مختلف امکان ابتلا به این بیماری وجود دارد. در حدود 50٪ موارد بیماری های روماتیسمی قلب، بیمار سابقه داشتن تب روماتیسمی را دارد.
افراد در معرض خطر روماتیسم قلبی
عفونت استرپتوکوکی بدون درمان یا تحت درمان می تواند خطر بیماری های روماتیسمی قلبی را افزایش دهد.احتمال ابتلا به این بیماری برای کسانی که در معرض بیماریهای عفونی و التهابی هستند بسیار بیشتر است. کودکان مبتلا به عفونت های شدید گلو در معرض خطر ابتلا به تب روماتیسمی و بیماری های قلبی روماتیسمی هستند. افراد در معرض خطر بیماری روماتیسم قلبی عبارتند از:
- کودکان
- افراد دارای سابقه خانوادگی بیماری
- زندگی در شرایط محیطی بد و کمبود امکانات بهداشتی مانند آب های آلوده
- جمعیت بیش از حد
- عدم رعایت بهداشت مناسب فردی
تاثیر بیماری روماتیسم قلبی در دوران بارداری
تاثیر بیماری روماتیسم قلبی در دوران بارداری , همانطور که در سایر مطالب اشاره کرده بودیم بیماری های مادر می تواند روی سلامت جنین تاثیر گذار باشند. در صورت عدم کنترل و برنامه ریزی دقیق بیماری رماتیسم قلبی می تواند موجب مشکلاتی از قیبل : دیابت بارداری , تولد نوزاد کم وزن , فشار خون بالا به دلیل بارداری , انجام زایمان زودرس و مرگ نوزادان زودرس شود.
بر اساس مطالعات انجام شده بسیاری از مرگ و میرهای نوزدران قبل از تولد و نواقص مادرزادی نوزدان به دلیل بیماری های قلبی مادران در زمان حامگلی است.
تاثیر حاملگی روی بیماری روماتیسم قلبی
تاثیر دوران بارداری بر روی بیماری روماتیسم قلبی , دانستن این نکته ضروری است که دوران بارداری می توانید شرایط بیماری رماتیسم قلبی را بدتر کند. طی دوران حاملگی حجم خون در حدود 30 الی 50 درصد افزایش میابد که این افزایش خون باعث بیستر شدن فشار روی دریچههای قلب مادر باردار میشود. در مادرانی که بیماری رماتیسم قلبی دارند این افزایش فشار میتواند باعث بروز خطراتی برای مادر و جنین شود.
به همین دیلیل اکیداً توصیه میشود زنان مبتلا به بیماری رماتیسم قلبی حتما قبل از بارداری اقدام به انجام معایه های پزشکی لازم نزد پزشک متخصص کنند. برخی از مواقع زنان قبل از بارداری از بیماری خود اطلاع ندارند و افزایش فشار بر روی قلب باعث میشوند علائم رماتیسم قلبی خود را نمایان کنند. معمولا علائم بار شروع بارداری خود را نشان میدهند و از جمله این علائم به میتوان به تنگی نفس بعد از بیدار شدن از خواب و یا بعد از انجام فعالیت های بدنی سبک اشاره کرد.
زنانی که در دوران حاملگی خود مبتلا به بیماری روماتیسم قلبی می شوند، از نارسایی دریچه میترال در قلب خود رنج می برند، که علائم نارسایی قلبی هم با آغاز دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه سوم از این دوران شدت می یابد.
باید به این موضوع توجه کنید که روند بیماری در نوران بارداری برای افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. به این ترتیب که در بعضی موارد علائم بیماری رماتیسم قلبی در زنان باردار می تواند کمتر شود و در برخی دیگر این علائم شدیدتر شود. شدیدتر شدن علائم گاهاً در زمان انجام زایمان بیشتر میشود و شرایط را برای مادر و جنین بحرانی میکند.
کلیه داروهای مصرفی در دوران بارداری می بایست تحت نظارت پزشک منخصص زنان و زایمان باشد.
چگونه بیماری روماتیسم قلبی را در دوران حامگلی کنترل کنیم؟
اگر شما جز افرادی هستید که برای این بیماری مستعد هستید بهتر است بدانید که بیماری روماتیسم قلبی به راحتی تشخیص داده میشود و در صورت تشخیص به موقع قابل کنترل و درمان است.در این قسمت به مهترین نکات در باره مدیریت و کنترل بیماری رماتیسم قلبی در دوران بارداری اشاره شده است :
- یکی از مهمترین نکات ارزیابی و بررسی اولیه بیماری زنان در دوران بارداری است. کنترل و نظارت بر روند درمان بیماری به صورت منظم خطرات ناشی ار بیماری را به مقدار بسیار زیادی کم میکند.
شخیص به موقع بیماری رماتیسم قلبی در زنان باردار به مادر کمک میکند تا راهکارهای صحیح برای مدیریت بیماری خود را پیدا کند و از تاثیر بیماری بر روی مادر و جنین پیش گیری کند. - اطلاع مادران باردار با اطلاع از بیماری رماتیسم قلبی می توانند برنامه زیری درستی برای زایمان خود بدون بروز مشکلات ناشی از بیماری داشته باشند.
- اگر بیماری به موقع تشخیص داده شود پزشک معالج با کنترل مصرف داروهای مادر می تواند بیماری به به خوبی کنترل کند.
- آگاهی زنان باردار مبتلا به بیماری رماتیسم قلبی به آنها کمک میکند که در زمان مناسب به پزشک متخصص مراجعه کرده و با یک برنامه ریزی صحیح و کنترل شده زایمان بدون مشکلی داشته باشند.
- زنان مبتلا به بیماری روماتیسم قلبی متوسط یا شدید لازم است تحت نظر یک مرکز تخصصی مجهز به مراقبت های قلبی باشند.
- در مواقعی که تعویض دریچه قلب صورت گرفته است یا در فیبریلاسیون شریانی ضد انعقاد هایی از جمله وارفارین یا هپارین با وزن مولکولی پایین (LMWH) به بیماران داده می شوند. هر دو گروه ضد انعقاد ها هم به وسیله افزایش خطر ترومبو آمبولیسم و هم خطراتی که جنین در معرض آنهاست سبب ایجاد مشکلاتی می شوند.
- زنانی که در دوره بارداری داروهای ضد انعقاد مصرف میکنند بیشتر در معرض خطرات ناشی از عوارض هستند.
- درمان زنان در پروفیلاکسی (روند درمانی پیشگیرانه) ثانویه بلامانع است. هرگونه داروی آنتی بیوتیکی که در پروفیلاکسی ثانویه تجویز شده، مصرف آن در دوره بارداری بی خطر است. این نکته حیاتی است که خانم باردار جهت اجتناب از تب روماتیسمی و بدتر شدن بیماری روماتیسم قلبی نباید هیچ کدام از نوبت های تزریق خود را از دست دهد.
دلایل ابتلا به روماتیسم قلبی
- سابقه خانوادگی
- باکتری استرپ
- شرایط محیطی مانند آب های آلوده
- شلوغی بیش از حد
- بهداشت نامناسب
زنان باردار چگونه از ابتلا به روماتیسم قلبی جلوگیری کنند ؟
- پوشاندن دهان دز هنگان عطسه و سرفه
- دست ها به صورت صحیح بشورید
- فاصله ایمنی را از افراد بیمار رعایت کنید.
با توجه به شیوع بیماری های گوناگون از جمله ویروس کوید 19 (کرونا) رعایت مسائل بهداشتی بیش از پیش اهمیت دارند.
درمان روماتیسم قلبی
آنتی بیوتیک ها معمولاً می توانند عفونت های استرپ را درمان کنند و جلو تب روماتیسمی را بگیرند. یکی از مرسومترین روش های درمانی برای جلوگیری از تب رماتیسمی است . روش درمان بیماری رماتیسم قلبی بستگی به میزان آسیب به دریچههای قلب میتواند متفاوت باشد. یکی از راه های درمان جراحی برای تعویض و یا ترمیم دریچه آسیب دیده قلب است.
یکیدرمان تا حدود زیادی بستگی به میزان آسیب به دریچه های قلب دارد. در موارد شدید ، درمان ممکن است شامل جراحی برای تعویض یا ترمیم دریچه آسیب دیده باشد. بهترین روش درمانی برای جلوگیری از تب روماتیسمی است. آنتی بیوتیک ها معمولاً می توانند عفونت های استرپ را درمان کرده و تب روماتیسمی را از خود حفظ کنند.
تشخیص بیماری روماتیسم قلبی
برای تشخیص بیماری رماتیسم قلبی اولین مرحله انجام آزمایش خون است. در آزمایش خون مجود باکتری استروپکوک در بدن مورد بررسی قرار میگیرد. البته تشخیص صدای غیر نرمال قلب در زمان آزمایش بالینی گاها میتواند منجر به تشخیص بیماری شود.
نشت خون در اطراف دریچه های آسیب دیده قلب می تواند باعث بروز صدای غیر طبیعی قلب شود و با اصطلاک بافت های ملتهب قلب با یکدیگر موجب به وجود آمدن صدای غیر نرمال میشود. برای تشخیص بیماری های قلبی از روش های مانند اکوکاردیوگرافی و اکوی قلب جنین استفاده میشود.
علائم رماتیسم قلبی
تب روماتیسمی معمولا خود را با مجموعه ای از علائم نشان می دهد که ممکن است در هر بیمار منحصر به خود او باشد. این بیماری به دنبال فارنژیت استرپتوکوکی با تونسیلیت (عفونت لوزه) که توسط آنتی بیوتیک درمان نشده باشد، ایجاد می شود.
کلودرد یا التهاب لوزه ها با تب، گلو درد،سردرد،قرمزی کام ولوزتین با ترشحات چرکی و غددلنفاوی بزرگ و دردناک مشخص میشود. هرچد که این علایم ممکنست در بچه های مدرسه ای یا نوجوانان بسیار خفیف باشد و یا اصولا دیده نشود. بعد از از بین رفتن عفونت حاد، یک دوره بی علامتی 2 تا سه هفته ای وجود دارد. بعد از آن ممکنست کودک با تب یا علایمی که در اینجا ذکر میشود مراجعه کند.
- آرتریت , (درگیری مفاصل شایع مانند: زانوها، آرنج ها، مچ های پا و شانه ها)
- کاردیت , کاردیت (التهاب قلبی) خطرناکترین و جدی ترین تظاهر این بیماری است.
- کره , اختلال حرکتی ناشی از التهاب بخش های کنترل کننده تنظیم حرکات در مغز می باشد. این اختلال در 30-10% بیماران مبتلا به تب روماتیسمی دیده می شود
- ضایعات پوستی , ناشایع ترین تظاهرتب روماتیسمی ضایعات پوستی به نام (اریتم مارژیناتوم) هستند
به علائم فوق میتوان تب , تنگی نفس و خستگی را هم اضافه کرد.
درمان روماتیسم قلبی
درمان روماتیسم قلبی , تا حدود زیادی بستگی به میزان آسیب به دریچه های قلب دارد. در موارد شدید ، درمان ممکن است شامل جراحی برای تعویض یا ترمیم دریچه آسیب دیده باشد. بهترین روش درمانی برای جلوگیری از تب روماتیسمی است. آنتی بیوتیک ها معمولاً می توانند عفونت های استرپ را درمان کرده و تب روماتیسمی را از خود حفظ کنند.
پیشگیری از روماتیسم قلبی
جلوگیری از سرایت عفونت و استفاده از آنتی بیوتیکها مهمترین روش پیشگیری از روماتیسم قلبی است. مصرف منظم آنتی بیوتیگ تا پایان دوره درمان تجویز شده توسط پزشک اهمیت زیادی دارد. در صورتیکه احساس بهبودی داشتید هم نباید مصرف دارو را تا پایان دوره درمان قطع کنید.
با در نظر گرفتن میزان آسیب باید از انجام بعضی از فعالیت ها خودداری کرد. بعد از دوره درمان باید شرایط قلب با پزشک در ارتباط بود. همچنین در صورت بدتر شدن حال بیمار و وخیم شدن علامت های بیماری باید هر چی سریع تر به پزشک مراجعه کرد. مراجعه به پزشک فوق تخصص قلب کودکان میتواند تا حد زیادی خیال شما را از بابت بررسی و روند درمان آسوده کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.