نقص دیواره بین بطنی – بیماری VSD
سوراخ بین بطنی یا همان بیماری VSD (به انگلیسی Ventricular Septal Defect) یکی از بیماری های مادرزادی قلب است. از لحاظ آماری VSD شایع ترین نقص مادرزادی قلب محسوب میشود. در ادامه به این بیماری ، علائم ، تشخیص و روش های درمان آن میپردازیم.
نقص دیواره بین بطنی – VSD
بیماری VSD (نقص دیواره بین بطنی) در واقع نقصی است که در سپتوم بین بطن چپ و راست به وجود خواهد آمد. سپتوم نیز دیوار جداکننده نواحی راست و چپ قلب میباشد. گاهی از نقص های دیواره ای به عنوان سوراخ قلب نیز یاد میشود. این اختلال اغلب در نوزادان تازه متولد شده به صورت نقصی مادرزادی مشاهده میگردد و بروز آن در کودکان بزرگتر و یا افراد بالغ با توجه به بسته شدن خود به خوبی این سوراخ، بسیار کمتر خواهد بود.
در واقع دیواره بین بطنی بعد از تولد نوزاد برای عدم ترکیب خون کم اکسیژن با خون سرشار از اکسیژن بسته خواهد شد و در صورتی که به هر دلیلی این سوراخ بسته نشود فشار درون قلب دچار افزایش شده و یا اکسیژن بدن پایین خواهد آمد . این پدیده نقص دیواره بین بطنی یا بیماری VSD نام دارد.
علت بیماری VSD
اگر چه هنوز مشخص نشده است که این نقص به چه دلیل در بدن فرد ظاهر می شود اما بی شک عوامل ژنتیکی در آن بی تاثیر نخواهند بود. با وجود آن که احتمال ایجاد مشکل از سوی نقص دیواره بین بطنی بزرگ وجود خواهد داشت خیلی از VSD های کوچک خود به خودی درمان میگردند. گاهی نیز ممکن است برای آن که از عوارض نقص دیواره بین بطنی متوسط یا بزرگتر در امان بود در اوایل زندگی به درمان با جراحی نیاز باشد.
علائم نقص دیواره بین بطنی (VSD)
ظهور علائم و نشانه های نقص جدار بطنی به طور معمول در طی روزهای اول و یا نهایتا ماههای اولیه زندگی نوزاد اتفاق خواهد افتاد.
گاهی عواملی زیر میتوانند نشانه ای از بیماری VSD باشند :
- سوء تغذیه
- تنگی نفس
- عدم رشد کافی
- خستگی زودهنگام
چه زمان باید به یک پزشک متخصص قلب مراجعه نمود؟
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر در کودک خود، توصیه میشود فورا به یک فوق تخصص قلب مراجعه کنید:
- چنانچه کودک در زمان غذا خوردن یا بازی کردن خیلی زود خسته شود؛
- کودک وزن نمی گیرد؛
- به هنگام غذا خوردن یا گریه کردن دچار تنگی نفس میشود؛
- نفس کشیدن او به صورت خیلی تند و مقطع است.
در رابطه با افراد بزرگسال نیز علائم زیر زنگ خطری برای بروز این نقص دیواره بین بطنی خواهند بود:
- اگر در زمان کار کردن و یا خوابیدن دچار تنگی نفس میگردید؛
- اگر ضربان قلب شما به صورت سریع و نامنظم است؛
- و اگر مدام احساس ضعف و غش دارید.
تشخیص سوراخ بین بطنی – بیماری VSD
برخی مواقع ممکن است این بیماری در زمان تولد نوزاد از سوی پزشک به دلیل کوچکی نقص قابل تشخیص نباشد. در چنین صورتی بسته به اندازه سوراخ و سایر نقایص مرتبط با قلب، زمان تشخیص متفاوت خواهد بود.
در زمان معاینه بیمار از سوی پزشک این امکان وجود خواهد داشت که با استفاده از استتوسکوپ بتوان سوفل قلبی (صدای ناهنجار قلب) را تشخیص داد. برخی مواقع اولتراسوند نیز راهی برای تشخیص نقص دیواره بین بطنی پیش از تولد نوزاد خواهد بود.
گاهی اوقات نیز حتی تا سن بلوغ نیز امکان تشخیص نقص دیواره بین بطنی وجود نخواهد داشت.
به طور معمول نقص جدار بطنی، ناراحتی قلبی را به همراه خواهد داشت و از این رو به کمک استتوسکوپ دکتر قادر به تشخیص صدای ناهنجار آن میباشد. در صورتی که پزشک در رابطه با مشکل قلبی تردید داشته باشد به بیمار توصیه خواهد نمود که تستهایی را انجام دهد. در ادامه با این تستها آشنا خواهیم شد:
اکوکاردیوگرام (اکو قلب)
به کمک اکو قلب میتوان یک تصویر ویدئویی از قلب تهیه نمود. این آزمون امواج صوتی، راهی برای تشخیص نقص جدار بطنی، اندازه، محل، شدت نقص و دیگر نقایص قلبی خواهد بود. تشخیص نقص دیواره بین بطنی در جنین نیز از راه اکوکاردیوگرافی جنین امکان پذیر میباشد.
الکتروکاردیوگرام (ECG)
تست الکتروکاردیوگرام ، همان نوار است که به واسطه این تست از طریق الکترودهای متصل به پوست امکان ثبت فعالیت الکتریکی قلب وجود خواهد داشت و از این رو راحتتر میتوان نقصهای قلبی یا ریتم قلب را تشخیص داد.
اشعه ایکس قفسه سینه
با استفاده از تصویر اشعه ایکس از قفسه سینه، پزشک قادر به تشخیص نقصهای موجود در قلب و ریه نظیر بزرگ شدن قلب و تجمع مایع در ریه خواهد بود.
کاتتریزاسیون قلب
طی این تست لولهای نازک و منعطف به رگهای خونی در کشاله ران یا بازو راه داده خواهند شد تا از این طریق به قلب برسند. از طریق این آزمایش امکان تشخیص بیماریهای قلبی مادرزادی و عملکرد دریچه های قلب و حفرههای آن برای پزشک وجود دارد.
پالس اکسیمتری
در این روش میزان اکسیژن درون خون به واسطه گیره کوچک روی انگشت محاسبه خواهد شد.
درمان نقص دیواره بین بطنی
موقعیت و اندازه سوراخ در انتخاب روش درمانی مناسب برای درمان VSD بسیار تاثیر گذار است. براس تصمصم گیری در مورد روش VSD به صورت جراحی یا اینترونشن لازم است که دکتر فوق تخصص قلب کودکان که در زمینه مداخلات قلبی (اینترونشن) تخصص دارد مشورت نمایید. به این دلیل که اکثر بیماران VSD میتوانند با روش آنژیوگرافی و بدن نیاز به جراحی درمان شوند.
درمان VSD بدون جراحی
به منظور بستن سوراخ دیواره بین بطنی در بسیاری از نوزادان به عمل جراحی نیازی نخواهد بود. لذا ممکن است بعد از معاینه نوزاد تشخیص پزشک با توجه به سایز بسیار کوچک سوراخ دیواره بین بطنی به درمان خود به خودی این نقص باشد.در حال حاضر بیشتر انواع پری ممبرانوس, زیر آئورتی و عضلانی از طریق آنژیوگرافی و در کت لب توسط پزشک فوق تخصص با مهارت اینترونشن درمان میشوند.
درمان VSD با جراحی
جراحی برای نوزادان با وزن کم و سوراخ بزرگ که امکام درمان آنها با روش اینترونشن وجود ندارد به عنوان آخرین روش درمانی انجام میشود. در صورتی که نوزاد به عمل جراحی نیاز داشته باشد به طور معمول در سال اول زندگی مورد این عمل جراحی قرار خواهد گرفت. غالبا افرادی که به نقص دیواره بین بطنی متوسط یا بزرگ دچار هستند دارای علائمی میباشند که میتوان از روی این علائم نیاز آنها را به عمل تشخیص داد.
گاهی برای آن که از آسیبهایی چون آسیب به دریچههای قلبی جلوگیری شود از طریق جراحی اقدام به بستن سوراخ دیواره بین بطنی خواهد شد.
نقص دیواره بین بطنی بزرگ در نوزادان اختلال در تغذیه و عدم امکان رشد را به همراه خواهد داشت و از این رو اغلب این نوزادان برای رشد به کمک لوله تغذیه میگردند.
داروهای مرتبط با درمان VSD
ممکن است به منظور درمان نقص سپتوم بطنی به داروهای زیر نیاز باشد:
- داروهای کاهش جریان خون ریوی
- داروهای تنظیم ضربان قلب
روشهای درمان VSD (نقص دیواره بین بطنی)
به منظور رفع نقص دیواره بین بطنی در درمان جراحی اتصال و یا پچ کردن سوراخ غیر طبیعی بین بطنها انجام خواهد شد. روشهای به کار برده شده در این نوع درمان بسته به شرایط به شرح زیر میباشند:
1- کاتتراسیون
در طی این روش نیازی نیست که جهت بستن نقص دیواره بطنی قفسه سینه باز شود و پزشک از طریق وارد کردن لوله ای نازک به یک رگ خون در کشاله ران و هدایت آن به سوی قلب سوراخ را میبندد.
2- عمل جراحی
به طور معمول در این روش جراحی قلب باز تحت بیهوشی عمومی صورت خواهد گرفت. در این جراحی به دستگاه قلب، ریه و برش در قفسه سینه نیاز خواهد بود و در نهایت برای بسته شدن سوراخ از پچ یا بخیه استفاده میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.