بیماری قلبی در دوران بارداری
اگر شما جز افردای هستید که با وجود بیماری قلبی تصمیم دارید مادر شوید ولی در مورد تاثیر بیماری بر دوران حاملگی و سلامت فرزندتان نگران هستید, در این مطلب به بیماری قلبی در دوران بارداری می پردازیم و در مورد خطرات بارداری برای بیماران قلبی , مراقبت های حین بارداری , خطرات برای نوزاد و .. میپردازیم.
آیا بارداری برای بیماران قلبی خطرناک است؟
تاثیر بارداری بر روی قلب
همانطور که میدانید حاملگی تاثیرات مختلفی روی بدن مادر میگذارد. سیستم قلبی و عروقی یکی از اصلی ترین قسمت های بدن مادران است که تحت تاثیر قرار میگیرند . این تغییرات روی سلامت عمومی همچنین سلامت قلب و عروق زنان تاثیر میگذارد. بخشی از این تاثیرات مربوط به سیستم قلبی و عروقی میشود که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
حجم خون در دوران بارداری افزایش پیدا میکند
حجم خون مادر در دوران حاملگی معولا در حدودد 30 الی 50 درصر افزایش پیدا میکند.این افزایش به دلیل تامین تغذیه جنین اتفاق می افتد. با افزایش حجم خون کار قلب بیشتر شده و فشار بیشتری روی قلب مادر وارد میشود. این تغییرات در سه ماه ابتدایی حامگلی آغاز میشوند و در سه ماه دوم به بیشترین میزان خود میرسند. در نهایت سیستم گردش خون و قلب و عروق مادر در سه ماه آخر بارداری و پس از زایمان به حالت طبیعی بازمیگردد.
ضربان قلب زن باردار بیشتر میشود
قلب یک زن باردار به طور معمول 10 الی 15 بار بیشتر از حال عادی میتپد. بیشتر شدن ضربان قلب زنان باردار به دلیل افزایش حجم خون و تامین تغذیه و اکسیژن جنین اتفاق می افتد. برای زنانی که بیماری قلبی دارند , افزایش ضربان قلب در دوران بارداری میتواند خطرات و عوارضی یه همراه داشته باشد.
تغییر در فشار خون زنان باردار
فشار خون زن باردار طی دوران بارداری متفاوت است. یکی از عوامل تغییر فشار خون موقعیت جنین در داخل رحم است که روی گردش خون مادر تاثیر میگذارد. همچنین افزایش حجم خون و بیشتر شدن ضربان خون هم روی تغییرات فشار خون مادران باردار اثر میگذارند.
موقعیت جنین در داخل رحم نیز می تواند بر روی سیستم گردش خون و قلب و عروق مادر تأثیر بگذارد. جنین می تواند مانع از کارآیی رگ های خونی در گردش خون شود. فشار خون مادر در زمان های مختلف بارداری متفاوت است ، که می تواند مشکلات قلبی عروقی دیگری را ایجاد کند.
دلایل بیماری های قلبی در دوران بارداری
بیماری های قلبی در دوران بارداری دلایل متفاتی دارد مهمترین آنها عبارتند از :
- داشتن اضافه وزن و چاقی
- تعداد بارداری های زیاد
- بارداری در سنین بالا
- وجودسابقه بیماری های قلبی در خود فرد یا خانواده
- تغذیه نامناسب پیش از بارداری و در دوران حاملگی
- مصرف الکل
بیماری های قلبی شایع در دوران بارداری
اصلی ترین مشکلات قلبی در دوران بارداری موارد زیر هستند:
- آریتمی ضربان قلب
- کاردیومیوپاتی
- نارسایی احتقانی قلب
- زیاد شدن بیماری های مادرزادی قلبی جنین
- نقص دریچه های قلب
آریتمی ضربان قلب
آریتمی یا همان ضربان قلب نامنظم یکی از موارد شابع در بین زنان باردار است. این مورد تقریبا بین اکثر زنان باردار دیده میشود و اغلب خطری برای مادر و نوازد ندارد.
کاردیومیوپاتی
ضعف ماهیچه های قلب (کاردیومیوپاتی) که ممکن است پس از زایمان اتفاق بیافتد یکی از مشکلات نادر قلبی است. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که قلب مادر در برابر افزایش جریان خون نتواند به خوبی عمل کند و در نتیجه باعث ضعف ماهیچه های قلب شود. به طور معمول برای جبران کار اضافی قلب این عضلات به مرور زمان بزرگ می شوند.
نارسایی احتقانی قلب
نارسایی احتقانی قلب یکی دیگر از مشکلات قلبی در دوران بارداری است. همانطور اشاره شده به دلیل افزایش فشار خون در دوران بارداری میتواند بعض تضعیف قلب مادر شود. زمانی که قلب توانایی پمپاژ درست خون را نداشته باشد باعث کندتر شدن گردش خون میشود و این امر سبب میشود تا اکسیژن ومواد غذایی مورد نیاز به اندام ها نرسند.
در نارسایی احتقانی قلب , عضلات قلب کشیده ، ضخیم یا سفت می شوند و نمی توانند خون را به درستی پمپاژ کنند. البته این یکی از بیماری های نادر است که اگر مادر مستعد ابتلا به آن باشد می تواند عوارض جدی داشته باشد.
زیاد شدن بیماری های مادرزادی قلبی جنین
زیاد شدن فشار خون در دوران بارداری برای مادرانی که خود مشکلات قلبی دارند میتواند عوارض بیشتری به همراه داشته باشد که از جمله آنها ابتلا نوزاد به همان بیماری قلبی یکی از آنهاست. این مورد در نوزادان زودرس خطر بیشتری به همراه دارد. با مراقبت های پزشکی و کنترل سلامت قلب جنین با روش هایی مانند اکوکاردیوگرافی قلب جنین میتواند در تشخصی و درمان زودهنگام نواقض قلبی کمک زیادی بکند.
نقص دریچه های قلب
نقص در دریچه های قلبی ،مشکل قلبی دیگریست که می تواند باعث عفونت دریچه های قلبی , اندوکارد و اندوکاریت شود.
بیماری قلبی در بارداری چه علائمی دارند ؟
علائم بیماری های قلبی که در دوران بارداری اتفاق میافتند میتوانند متفادت باشند. در اینجا به شایع ترین آنها اشاره میکنیم :
- احساس تنگی نفس
- ضربان قلب بالا
- تپش قلب
- احساس خستگی
- تورم اندام ها (دست , پا, مچ پا , بازو)
- تکرر ادرار در شب
تأثیر بیماری قلبی مادر بر جنین
با افزایش فشار خون ناشی از بارداری و در نیتجه تحمیل فشار و کار بیشتر بر روی قلب می تواند منجر به بروز مشکلاتی برای مادر و جنین شود. از جمله مشکلاتی که بر اثر بیماری های قلبی مادر بر جنین اتفاق میافتند می توان به خطر هیپوکسی , مشکلات محدودیت رشد جنین داخل رحم و همچنین تاثیر داروهای قلبی مادر اشاره کرد.
به توصیه متخصصان, زنانی که مبتلا به بیماری های قلبی هستند می بایست تحت نظر پزشک متخصص قلب داروهای خود را پیش از بارداری و همچنین در دوران بارداری به خصوص سه ماهه ابتدایی تغییر دهند. پیروی از برنامه دقیق پیش از بارداری برای مادران با بیماری های ضمنی الزامی است.
مصرف هرگونه دارو باید با مشورت و نظر پزشک انجام شود.
زنان باردار مبتلا به بیماری قلبی در صورت مشاهده علائم مشکلات قلبی که بالاتر به آنها اشاره کردیم مانند : تنگی نفس یا تنگی نفس شبانه، سرفه، سرماخوردگی و یا مشاهده عفونت نیاز به مراقبت های ویژه خواهند داشت.
درمان بیماری قلبی در بارداری
پیگیری درمان بیماری های قلبی در دوران بارداری باید تحت نظر پزشک متخصص قلب انجام شود. چرا که نوع داروهای مصرفی در رمان حاملگی اهمیت زیادی دارند. در صورت عدم رعایت دستورات پزشک و مصرف سرخود داروهای قلبی در دوران بارداری امکان بروز مشکلات جدی حاد برای مادر و جنین وجود دارد.
همچنین برای تشخیص و درمان بیماری های قلبی جنین لازم است تا با یک پزشک اطفال مشورت نمایید. در مطلب لیست فوق تخصص قلب کودکان می توانید پزشکان متخصص این حوزه در سراسر کشور را مشاهده نمایید.
عوارض قرص ضد باردارى براى بیماران قلبى
مصرف قرض های ضد بارداری برای زنان مبتلا به بیماری های مادرزادی قلبی باید با مشاوره و نظر پرشک انجام شود. به طور معمول مصرف قرص های کنترل بارداری بر پایه استروژن برای بیماران قلبی ممنوع است.
در بیماران قلبی زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین ؟
برای بیماران قلبی زایمان طبیعی بیشتر از سزارین توصیه میشود. معمولاً زایمان طبیعی خطری برای بیماران قلبی ایجاد نمیکند و زایمان با روش سزارین با نظر پزشک و در مواقعی که نیاز باشد انجام میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.