راهنمای تفسیر جواب اکو قلب جنین
یکی از روش هایی که برای تشخیص بیماری قلبی در جنین وجود دارد، روش اکوکاردیوگرافی می باشد که در زبان عامیانه بیشتر به اکو معروف است. در این مقاله تصمیم داریم در خصوص تفسیر اکو قلب جنین و و اقدامات لازم بعد از تشخیص آن با شما صحبت کنیم. همراه ما باشید!
بعد از گرفتن جواب اکو قلب جنین به چه کجا مراجعه کنیم ؟
بعد از اینکه اکوکاردیوگرافی روی قلب جنین شما انجام شد، باید نتیجه آن را برای تشخیص نهایی به پزشک فوق تخصص قلب اطفال نشان دهید. درصورتی که معلوم شود قلب جنین دچار نقص مادرزادی بوده و به عارضه قلبی دچار است، این متخصص روش هایی برای درمان و کنترل بیماری کودک به شما آموزش خواهد داد و جای نگرانی نخواهد بود.
مراحل بررسی جواب اکو قلب جنین
عوامل مختلفی روی جواب آزمایش ها تاثیرگذارند، اما مهم ترین آن ها شامل نتیجه اکو و سن حاملگی می باشد. ابتدا ممکن است یک متخصص پریناتولوژی جواب آزمایش های اولیه را بررسی کند. در این صورت اگر وجود نقص در قلب جنین را تشخیص دهد، یک پزشک متخصص قلب جنین به شما معرفی خواهد کرد. پزشک قوق تخصص قلب کودکان (که به طور خلاصه به ایشان متخصص قلب کودک هم گفته میشود) یکبار دیگر نتیجه اکو و تمام آزمایش های دیگر را بررسی کرده و سپس تمام اطلاعات لازم درخصوص وضعیت قلب جنین را به شما ارائه می دهد.
بعد از بررسی جواب اکو قلب جنین چه اقدامی باید انجام داد ؟
درصورتی که پزشک متخصص بعد از بررسی جواب آزمایش ها تشخیص دهد که وضعیت جنین طبیعی است، شما بلافاصله ترخیص می شوید. اما ممکن است از شما بخواهند بعد از تولد نوزاد یا در ماه های اخر بارداری یکبار دیگر هم برای اطمینان بیشتر آزمایش دهید.
چرا که بعضی از بیماریهای قلبی مادرزادی برای تشخیص دقیق نیاز به تکرار مجدد دارند. برای مثال می توان به لوپوس مادر اشاره کرد که دراکثر مواقع ابتدا جواب ازمایش ها طبیعی بوده و فقط با تکرار آزمایش می توان تشخیص دقیقی انجام داد. از طرفی دیگر، در برخی مواقع ممکن است ساختار مدنظر متخصص در نتیجه اکو به خوبی قابل مشاهده نباشد. به همین دلیل مجددا این آزمایش انجام خواهد شد. برای آشنایی با انواع بیماری های قلبی میتوانید مطلب بیماری های مادرزادی قلب را مطالعه نمایید.
در حقیقت وجود نقص قلبی یک مشکل بزرگ برای جنین است و سلامت کلی او را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل در اکثر مواقع حتی اگر وجود این مشکل در ازمایش های اولیه هم اثبات نشود، باز هم از شما می خواهند این آزمایش ها را برای کسب اطمینان بیشتر تکرار نمایید.
با توجه به تفاوتی که گردش خون جنین با نوزاد تازه متولد شده دارد، و اینکه اگر حفره های ریز بین محفظه پایینی قلب جنین وجود داشته باشد به سختی قابل تشخیص است، تکرار این آزمایش ها کاملا هوشمندانه به نظر می رسد. با این وجود، اگر پزشک متخصص تشخیص داد جواب اکو طبیعی بوده و گردش خون جنین هم نرمال است، می توانید تا حد زیادی نسبت به سلامت جنین خود مطمعن باشید.
در اکو قلب جنین و کودک چه مواردی بررسی میشود؟
در آزمایش اکوکاردیوگرافی قلب جنین و کودکان حفره های قلب , عروق , جریان خون عبوری و… به صورت کامل بررسی میشود که مهمترین آیتمها عبارتند از:
- Systemic Veins
- Pulmonary Veins
- Chambes
- Atriventricular Valves
- Great Arteries & Semilunar Valves
- Septum
- Shunts
- Aortice arch
موارد ذکر شده مربوط به بررسی سپتوم , عروق , بطن ها , دهلیزها و … میباشد. در تصویر زیر یک نمونه جواب اکو قلب کودک 2 ساله را مشاهده میکنید
بررسی اکو قلب جنین توسط پزشک فوق تخصص
بعد از انجام اکو قلب جنین، نتایج اکو توسط پزشک متخصص بررسی خواهد شد. در این شرایط ممکن است لازم باشد برای تشخیص بهتر و اطمینان از نقص قلب جنین، آزمایش های دیگری هم توسط پزشک تجویز شود. بعد از مشاهده نتیجه اکو توسط پزشک اقدامات بعدی عبارتند از:
شروع درمان با دارو یا مداخلات درمانی
درصورتی که پزشک تشخیص دهد مشکل قلبی جنین با دارو یا مداخلات درمانی رفع می شود، ممکن است داروهای خاصی تجویز کرده و یا روش هایی مثل آنژیوگرافی را تشخیص دهد.
بررسی سلامت جنین
این ارزیابی ها شامل اقداماتی مثل شمارش حرکات جنین می باشد. با این کار می توان سلامت کلی جنین را به صورت نسبی تخمین زد.
تست بدون استرس
به کمک این تست می توان مواردی مثل حرکات جنین یا ضربان قلب او را مورد بررسی قرار داد.
بیوفیزیکال پروفایل Biophysical Profile
در روش بیوفیزیکال پروفایل، به کمک آزمایش سونوگرافی اطلاعاتی درخصوص وضعیت کلی سلامت جنین به دست می اورند. این نوع سونوگرافی تست بدون استرس همراه با ارزیابی مقدار مایع آمنیوتیک است. در واقع با این سونوگرافی می توان نحوه تنفس، حرکات جنین، ضربان قلب، مقدار مایع آمنیوتیک و… را بررسی کرد.
سونوگرافی پشرفته
با انجام سونوگرافی های پیوسته و منظم و همچنین اکوکاردیوگرافی جنین می توان از وجود نقص در قلب جنین مطمئن شد. همچنین رشد طبیعی جنین و تغییرات او با استفاده از این روش ها بررسی می شود.
این آزمایش برای نحوه رشد و بررسی مراحل رشد جنین انجام می شود. در این آزمایش تمام قسمت های بدن جنین مورد بررسی قرار می گیرند تا اگر علاوه بر قلب، در بخش های دیگر هم نقصی وجود داشته باشد مشخص شود.
آیتم هایی که برای تعيين سلامت و سن دقيق جنين توسط سونوگرافی مشخص میشوند عبارتند از :
- BPD
يعني قطر بين دو استخوان گيجگاهی جمجمه جنين - HC
يعني محيط دور سر جنين - AC
يعني محيط دور شکم جنين - FL
يعني طول استخوان ران جنين - CRL
يعني قد نشسته جنين – CRL قابل قبول براي اندازهگيري NT در ايران ۸۱- ۳۹ ميليمتر است. - NT
يعني اندازه چين پشت گردن جنين که براي تست هاي سلامت جنين حائز اهميت است وبايد دقيق باشد. مقدارنرمالNT با CRL حدود۳۹ ميليمتر،۲/۱ ميليمتر وبا CRL حدود۸۱ ميليمتر،۱/۲ ميليمترست.
آزمایش مایع آمنیوتیک
آزمایش مایع آمنیوتیک یا همان آمنیوسنتز، یک آزمایش مهم دیگر است که اختلالات ژنتیکی و کروموزومی در جنین را بررسی می کند. برای انجام این آزمایش، مقداری از مایع آمنیوتیک نیاز است که پزشک متخصص آن را از طریق یک سوزن که به رحم وارد می کند به دست خواهد آورد.
مشاوره ژنتیک
در این مورد، شما به یک مشاور ژنتیک معرفی می شوید تا اطلاعاتی درخصوص نگهداری از کودک خود که به مشکل ژنتیکی دچار شده به دست آورید و آمادگی های لازم را کسب کنید.
نحوه مدیریت عارضه قلبی جنین در دوران بارداری
پزشک فوق تخصص قلب جنین نتیجه اکو را مشاهده می کند و باتوجه به وضعیت جنین، شما را در جریان تمام شرایط موجود قرار خواهد داد. ممکن است شما مجبور باشید در دوران بارداری تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرید و یا حتی زایمان هم با شرایط خاصی انجام شود. در برخی موارد هم احتمال عمل جراحی بعد از تولد نوزاد وجود خواهد داشت. تمام این شرایط توسط متخصص به شما توضیح داده خواهد شد.
در اکثر موارد، مادرانی که جنین آن ها به عارضه قلبی دچار شده باید تا اتمام دوران بارداری تحت نظر پزشک فوق تخصص قلب اطفال باشند و اقدامات مربوطه را به طور کامل و دقیق انجام دهند. اگر در این شرایط قرار گرفتید، می توانید تمام سوالات خود را از متخصص مربوطه بپرسید تا کاملا برای اقدامات دوران بارداری یا پس از تولد کودک آماده باشید. چرا که داشتن اطلاعات کافی در خصوص بیماری جنین باعث می شود که شما به یک ذهنیت کلی از وضعیت کودک خود در آینده برسید.
در تمام دوران بارداری، تولد کودک و بعد از تولد، یک تیم مراقبتی متخصص پیگیری های لازم درخصوص شرایط شما و جنین را انجام می دهند. این تیم از پزشک متخصص قلب کودکان ، پزشک زنان و زایمان با ریسک بالا، پزشک متخصص در زمینه مشکلات ژنتیکی کودک و… تشکیل شده است. شما می توانید پیش از زایمان، طی یک جلسه با این تیم ملاقات کرده و اطلاعاتی درخصوص زایمان و نگهداری از نوزاد در بخش مراقبت های ویژه کسب کنید تا با آمادگی کافی منتظر به دنیا آمدن کودک خود باشید.
زمان انجام اکو قلب جنین
بهترین زمان برای انجام آزمایش اکوکاردیوگرافی، بعد از هفته 17 یا 18 بارداری می باشد. در این زمان درصد اطمینان از نتیجه اکو به بالاترین حد ممکن می رسد. البته امروزه تکنولوژی های مدرنی به وجود آمده اند که امکان تصویربرداری از قلب جنین را فراهم می کنند. این تکنولوژی ها تصویربرداری را از طریق مبدل های واژینال انجام می دهند. حتی در این صورت هم برای اطمینان بیشتر در هفته 18 بارداری مجددا آزمایش های مربوطه از قلب جنین انجام خواهد شد.
همانطور که در سایر مطالب سایت امیداکو اشاره شده است، به دلیل منع های قانونی و فقهی برای سقط جنین بعد از هفته 19 ام حاملگی بهترین زمان برای انجام اکوکاردیوگرافی جنین هفته 18 بارداری است. در صورت تشخیص بیماری های قلبی لاعلاج در هفته هجدم بارداری والدین میتوانند برای اقدام به سقط تصمیم گیری کنند.
تاثیر بیماری های قلبی روی جنین
وجود مشکل و نقص در قلب جنین سلامت کلی او را به طور جدی تحت تاثیر قرار خواهد داد. حتی ممکن است درصورت اثبات وجود نقص قلبی، نشانه ای از وجود مشکلات ژنتیکی مثل سندروم داون باشد.
در برخی مواقع، پزشک متخصص وجود تومورهای خوش خیمی را در نتیجه اکو مشاهده می کند. این تومورها نشانه هایی از وجود یک سندروم ژنتیکی به نام توبروز اسکلروزیس هستند که این سندروم باعث رشد غیرطبیعی مغز خواهد شد. درصورتی که شما شناخت و اطلاعات کافی در خصوص وضعیت نوزاد داشته باشید، می توانید با دید بازتر درخصوص بارداری تصمیم بگیرید.
در نهایت باید به شما بگوییم که تمام این مشکلات احتمالی توسط پزشک فوق تخصص قلب کودکان بررسی شده و در صورت وجود مشکل، به سرعت تشخیص داده خواهد شد. سپس وضعیت کلی جنین را به شما اطلاع می دهند و اگر مشکل بسیار حاد و جدی وجود داشته باشد، برای انجام اقدامات درمانی لازم و پیگیری های مربوطه به یک تیم مراقبتی متخصص معرفی خواهید شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید