همه چیز درباره نوار قلب کودکان
نوار قلب یک نوع آزمایش ابتدایی برای اطلاع از وضعیت سلامتی قلب می باشد. هر کسی ممکن است یک بار در زندگی خود این آزمایش را تجربه کند. اما گاهی اوقات، این آزمایش برای کودکان تجویز می شود. در این شرایط والدین با نگرانی هایی از جمله عوارض آن بر کودک خود روبرو خواهند شد. به همین منظور در این مطلب تصمیم داریم به طور کامل در خصوص نوار قلب کودکان با شما صحبت کنیم. همراه ما باشید.
نوار قلب (ECG) در کودکان
نوار قلب یا همان الکتروکاردیوگرافی (ECG) یک آزمایش تشخیصی فوری برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب می باشد. پزشک با این ازمایش می تواند از ضربان قلب و عملکرد سیستم خون رسانی در قلب کودک شما مطلع شود. به این ترتیب در صورت وجود مشکل در عملکرد قلب، به راحتی آن را تشخیص خواهد داد. همچنین در دوران جنینی برای تشخیص مشکلات قلبی از آزمایش اکو قلب جنین کمک گرفته میشود تا پزشک بتواند اطلاعات مورد نیز در مورد قلب را به آورد.
تفاوت نوار قلب و آزمایش اکو قلب
در اکو قلب جنین ساختار قلب , دریچه های قلب و عروق بررسی میشوند و مشکلات احتمالی قلب جنین به صورت کامل بررسی میشوند در حالیکه در نوار قلب نظم و تعداد ضربان قلب جنین بررسی میشود. به طور خلاصه نوار قلب می تواند آریتمی های قلب را نشان دهد در حالیکه اکوی قلب همه فعالیت های قب را بررسی میکند. برای اطلاعات بیشتر درباره میتوانید مطلب تفاوت نوار قلب و آزمایش اکو قلب را مطالعه نمایید.
دلایل انجام نوار قلب برای کودکان و نوزادان
رایج ترین دلایل انجام نوار قلب در کودکان عبارتند از:
- بزرگ شدن قلب: بزرگ شدن قلب ممکن است یک نقص مادرزادی بوده و یا به دلایلی مانند مشکل در دریچه قلب، نارسایی قلبی، افزایش فشار خون، مشکل در رگ های خونی و… به وجود بیاید.
- ایسکمی: ایسکمی حالتی است که رگ های خونی به دلیل تجمع چربی مسدود شده اند و اکسیژن کافی به قلب نمی رسد.
- اختلالات هدایت: در این حالت سیستم الکتریکی قلب دچار اختلال شده و ممکن است ضربان قلب به صورت خیلی کند یا خیلی اهسته باشد و یا ضربان بخش های مختلف قلب متفاوت باشد.
- بی نظمی یا آریتمی در ریتم طبیعی قلب
- پریکاردیت: حالتی است که نوعی عفونت یا التهاب پرده دور قلب را احاطه کرده و می تواند عملکرد طبیعی قلب را مختل کند.
- آسیب قفسه سینه: این حالت زمانی پیش می آید که بر اثر تصادف یا حوادث دیگر، ضربه مهلکی به قفسه سینه وارد شده و به قلب هم فشار بیاورد.
- درد قفسه سینه غیر اختصاصی، عضلانی یا قلبی
- عفونت های مختلف قلب: این عفونت ها بر اثر وجود ویروس یا باکتری به وجود می آیند و می توانند عملکرد قلب را مختل کنند.
- مصرف دارو: برخی از داروهای خاص می توانند روی قلب کودک تاثیر داشته باشند. معمولا به محض تجویز این داروها، پزشک به طور مرتب از کودک شما نوار قلب خواهد گرفت.
- دلایل غیر قلبی: نوار قلب ممکن است به دلایل دیگری به غیر از مشکلات قلبی هم انجام شود. برای مثال می توان به مواردی مثل عدم تعادل الکترولیت ها و یا بی اشتهایی عصبی اشاره کرد. علاوه بر این پزشک متخصص قلب کودکان ممکن است بخواهد قبل از انجام جراحی های خاص و یا حتی برای انجام معاینات معمول از کودک شما نوار قلب بگیرد تا وضعیت سلامتی قلب کودک را بررسی کند.
اقدامات لازم پیش از انجام نوار قلب کودکان
شما والدین عزیز باید زمانی که پزشک انجام نوار قلب را به کودک توصیه می کند، سوالات زیر را از او بپرسید:
- علت انجام ازمایش نوار قلب برای کودک
- مزایا و یا عوارض انجام این ازمایش
- نتایجی که قرار است داشته باشد و معنی ان
- زمان و محل انجام آزمایش
- شخصی که قرار است ازمایش را انجام دهد
- وجود یا عدم وجود آزمایشات جایگزین
- زمان و نحوه اعلام نتایج آزمایش
- هزینه ازمایش
- شماره تماس از کسی که در صورت مواجه شدن کودک شما با مشکل می توانید با او تماس بگیرید.
آماده کردن کودک برای آزمایش نوار قلب
برای انجام نوار قلب به هیچ آمادگی و اقدام قبلی خاصی نیاز نیست و اپراتور دستگاه در همان لحظه نحوه انجام آزمایش را به شما توضیح خواهد داد.
مراحل تست نوار قلب برای کودکان
برای انجام نوار قلب از دستگاه و تجهیزات نسبتاً کوچک و قابل حمل استفاده می شود و به همین دلیل انجام نوار قلب در هر مکانی ممکن است. این تجهیزات شامل الکترودهای پوستی، سیم هایی که به آن ها وصل است و دستگاه نوار قلب می باشد.
انجام نوار قلب نهایتا 5 الی 10 دقیقه زمان می برد و بخش زیادی از این زمان هم صرف اتصال و جدا کردن الکترودها می شود.
مراحل انجام نوار قلب به صورت زیر می باشد:
- ابتدا از کودک خواسته می شود روی یک تخت دراز بکشد و تا پایان انجام ازمایش صحبت نکند. شما می توانید برای ارامش بیشتر کودک در کنار او بمانید.
- اپراتور دستگاه الکترودها را به قفسه سینه کودک و همچنین بازو یا پاهای او متصل می کند.
- سپس سیم های مخصوص را هم به این الکترود ها وصل می کند.
- در این مرحله دستگاه نوار قلب کار خود را شروع کرده و ظرف مدت چند دقیقه فعالیت الکتریکی قلب کودک را ثبت خواهد کرد.
- سپس الکترودها را از کودک جدا شده و او می تواند بلافاصله از جای خود بلند شود.
- در نهایت امواج ضبط شده توسط دستگاه روی یک کاغذ چاپ خواهد شد.
آیا تست نوار قلب برای کودکان خطرناک است
به طور کلی می توان گفت نوار قلب هیچ عارضه و خطر خاصی برای کودک ندارد. فقط ممکن است چسبی که برای اتصال الکترود به سینه استفاده می شود قدری موجب ناراحتی آن ها شود.
بررسی نتیجه نوار قلب کودکان
بعد از گرفتن نوار قلب، پزشک نتیجه آن را بررسی کرده و با توجه به آن از وضعیت قلب کودک مطمئن می شود. گاهی اوقات هم ممکن است برای تشخیص دقیق تر، ازمایشات دیگری را هم تجویز کرده و یا از شما بخواهد به یک فوق تخصص قلب کودک مراجعه نمایید. در این صورت بررسی های بیشتری در خصوص مشکل قلبی کودک شما انجام خواهد شد.
تفسیر آزمایش نوار قلب ECG کودک
بعد از انجام نوار قلب می توان در خصوص نحوه انتشار سیگنال های الکتریکی از قلب، و همچنین ریتم قلب اطلاعات مهمی به دست اورد. یعنی نوار قلب مشخص می کند که ایا ضربان قلب کاملا منظم است یا خیر.
به کمک نوار قلب می توان هر نوع آریتمی و ناهنجاری در قلب را تشخیص داد. در صورتی که وجود آریتمی در قلب کودک ثابت شود، با توجه به نوع آن یک درمان خاص پیشنهاد خواهد شد.
مزیت دیگر نوار قلب این است که پزشک را از دقیق بودن عملکرد سیستم هدایت قلب آگاه می کند. همانطور که می دانید قلب از چندین مسیر رسانا تشکیل شده و در صورتی که هر کدام از این مسیر ها اسیب ببیند، انتقال سیگنال از قلب با اختلال مواجه می شود. نوار قلب باعث می شود که این نقص در مسیرهای رسانا تشخیص داده شده و پزشک بتواند درمان مناسبی برای آن پیدا کند.
ابعاد و اندازه قلب هم تا حد زیادی به کمک نوار قلب قابل تشخیص است. همچنین وجود هرگونه عضله اضافی یا کاردیومیوپاتی هم به کمک نوار قلب مشخص خواهد شد.
آریتمی های قلبی گاهی به دلیل عدم تعادل الکترولیت ها به وجود می آیند. این عدم تعادل به راحتی در نوار قلب مشخص شده و بلافاصله می توان برای رفع ان اقدام کرد. علاوه بر این موارد، نوار قلب باعث می شود که پزشک از دریافت اکسیژن کافی توسط قلب مطمئن شود. به این صورت که مسدود شدن عروق کرونر را مشخص می کند.
همچنین کسانی که پیس میکر نصب کرده اند برای بررسی عملکرد آن می توانند از نوار قلب استفاده کنند. در این حالت پزشک فوق تخصص قلب اطفال به کمک نوار قلب می تواند بررسی کند که سیگنال از دستگاه ضربان ساز به قلب منتقل شده و قلب هم به آن پاسخ می دهد.
محتوای این مطلب مورد تایید فوق تخصص قلب کودکان، جناب آقای دکتر حسن زمانی قرار گرفته است |
دیدگاه خود را ثبت کنید